Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 28 februari 2014

William wil de wereld zien!

Het begin van dit verhaal dateert éigenlijk al van een tijdje geleden...
ik had me ingeschreven voor 'Kikker leest', en daar kreeg ik als boekentip (naast nog een aantal prachtige tips) :
'William wil de wereld zien', een verhaal van Siska Goeminne.
Het kwam er niet onmiddellijk van om het te lezen, maar daarna deed de mogelijkheid zich voor om het met 'het werk' te combineren. De jeugdboekenweek kwam er aan ( nu is ze bijna daar, spannend!) en daar stond -weer- als tip: 'William wil de wereld zien'.

Als hij nu écht zooo graag de wereld wil zien, dacht ik, dan moeten maar een handje helpen.

Met mijn leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar gingen we op woensdag aan de slag. Eén van hen had een tijdje geleden allemaal leuke dozen meegenomen, wie weet kwamen ze dit jaar wel van pas?
Deze dozen werden 'onze potloden-knutsel-dozen'.
...William ligt samen met zijn broers in een houten potlodendoos, in 't donker... daar wachten ze tot ze er weer uit mogen om te gaan schrijven of te gaan tekenen...
De buitenwereld is heel héél erg GEVAARLIJK, volgens William zijn broers. Maar dat zal William worst wezen; op een goede dag neemt hij de benen en stort hij zich in het avontuur.

De buitenkant van de doos wijst op de buitenwereld, en die moest er dus GEVAARLIJK uit zien.
Daarom gingen mijn leerlingen voor een monsterlijke uitvoering. En dat vonden ze erg leuk om te doen.

De binnenkant van de doos vertelt de avonturen van William in beelden. Naar de stijl van Rudi Bogaerts, die de illustraties voor het boek maakte, hielden we het sober.
Verven, tekenen, plakken, noem maar op, we zijn voor William zijn avontuur gegaan!
Om het resultaat te gaan bekijken, moet je in de BIB in Kuringen zijn vanaf 11 maart, maar ik licht al een tipje van de sluier op :) voor het hele verhaal moeten jullie zelf op avontuur gaan: naar de BIB en/of naar de tentoonstelling!

'William wil de wereld zien'

...Het begon op zo'n heerlijke dag in oktober. De geur van gemberkoekjes hing in huis. Achter het raam wuifden de takken van de beukenboom, de ochtendzon viel in strepen naar binnen.
Maar dat wisten zij niet.
Ze lagen met z'n zevenen al jaren in een donkere houten doos....... De zoete bries streelde William om het hoofd. Hij zuchtte diep, knipperde even en kwam toen langzaam in de wereld terug. Loom opende hij zijn ogen. Hij lag op zijn rug tegen een lantaarnpaal. Wielen van fietsen en auto's raasden voorbij...

... De blaadjes van de herfst warrelden in cirkels om hem heen, papiertjes ruizelden voorbij. De zon legde een zachte gloed over de stoep, de huizen, de weg en de wind. William stond rechtop en keek glanzend om zich heen...

... Uit een boek, hoog in het rek, dwarrelde een wit notitieblaadje naar beneden. Niet dat dwarrelen bracht William van zijn stuk. Wel de manier waarop...
 Nu de tentoonstelling nog gaan opbouwen en dan gaan we allemaal samen eens kijken. Heerlijk toch.

2 opmerkingen: