Translate

Zoeken in deze blog

zondag 20 oktober 2013

Marit & Astrid in het Literair Museum Hasselt

Op reis geweest...

Vandaag was de opening van de tentoonstelling 'Verhalenreis' in het Literair Museum in Hasselt, met originele werken van de hand van Marit Törnqvist, illustrator van oa de verhalen van Astrid Lindgren.
En dan ga je naar de opening en je verheugt je om de illustraties van Marit in het écht te zien en je kent de verhalen van Astrid... maar wat komen ze tot leven als je Marit hoort vertellen!

Je springt mee in het hooi met Marit en Astrid (ik weet hoe in- het-hooi-springen voelt, zelfs helemaal vanaf een  hoge balk) maar springen met Astrid Lindgren lijkt me toch wel dat tikje anders.
Je voelt het kriebelen in je buik wanneer Marit vertelt over het avontuur in de luchtballon (...dat ik ook al 'ns heb kunnen beleven, maar om boven Stockholm te hangen samen met Astrid Lindgren voor haar 85ste verjaardag, dat moet toch een kriebeltje extra gegeven hebben) om samen te kijken hoe de daken er vanuit de lucht uit zien. Ter voorbereiding van Junibacken deden ze dat.
Het was heerlijk om haar te horen vertellen, alsof ze slechts 10 minuten bezig was ...toen de tijd al om bleek te zijn. Een straffe madame, vol pit en vol leven.

Gelukkig had ze ook nog even tijd om een aantal boeken te signeren en even te babbelen.
Helaas kan ik hier niet alles navertellen zoals Marit het deed, noch de echte illustraties laten zien, maar je kan wél een kijkje gaan nemen op haar website!

Voor mijn leerlingen had ik het boek ' De rode vogel' meegenomen om te signeren, want zij hebben er zelf ook ieder eentje gemaakt voor op deze tentoonstelling. Het is een sculptuur geworden met oa bamboostokjes, zijdepapier en wattenbolletjes.

Ook de paardjes van klei staan heel mooi in de vitrines. Paarden voor Pipi Langkous, Ronja de roversdochter en de gebroeders Leeuwenhart. (Dat laatste boek ligt trouwens weer klaar om tijdens de steeds vroeger vallende avonden te lezen... )Het was feest, voor grote en voor kleine kinderen, met limonade (uit de limonadeboom van Pipi Langkous?) een glaasje wijn en lekkere Zweedse hapjes. En of ze nu uit Bolderburen komen of elders, feesten kunnen ze allemaal.

En als ik nog één wens mag doen na zo een leuke dag als vandaag... 
dan hoop ik dat ook ik op mijn 65ste nog in de bomen kan klimmen!5 opmerkingen: